02. lipnja 2022.

Međuinstitucionalna suradnja UNIZD – UMAS – ARMUS u svrhu prezentacije aktualnih projekata i edukacije studenata

Dana 31. svibnja 2022. godine studenti s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru posjetili su, pod vodstvom svoje nastavnice dr. sc. Katarine Batur, Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. U sklopu predstavljanja Odsjeka za konzervaciju-restauraciju organiziran je niz aktivnosti u kojima su sudjelovali studenti 2. godine diplomskog studija arheologije iz Zadra i studenti 4. godine integriranog preddiplomskig i diplomskog studija kozervacije-restauracije iz Splita (specijalistička usmjerenja: konzervacija-restauracija kamena i konzervacija-restauracija arheološke baštine i metala):
  • Prezentacija rada konzervatorsko-restauratorskih radionica i aktualnih projekata (izv. prof. art. Lara Vidaković, specijalističko usmjerenje za konz.-rest. štafelajnih slika i polikromiranog drva, i pred. Krešimir Bosnić, specijalističko usmjerenje za konz.-rest. zidnih slika i mozaika)
  • Predstavljanje Laboratorija za analitička ispitivanja u konzervaciji-restauraciji koji djeluje pri Odsjeku za konzervaciju-restauraciju (izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu – Odjel za kemiju),  
  • Doc. art. dr. sc. Miona Miliša, predavanje "Uzorci izvorne polikromije s kamenih spomenika" (predstavljanje metodologije rada i prikupljenih uzoraka u Laboratoriju)
  • Pred. dr. sc. Katarina Batur, predavanje "U potrazi za sirovinama za proizvodnju pigmenata u teretu broda potonulog kod Gnalića 1583."
  • Uvid u praktikum studenata konzervacije-restauracije u Arheološkom muzeju u Splitu: Grgur Tadinac (student 3. godine konzervacije-restauracije, specijalističko usmjerenje konz.-rest. kamena), prezentacija projekta konzervacije-restauracije sarkofaga iz Salone (suradnja Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu)
  • Stručno vodstvo kroz izložbu Vis - à - Vis 200Jelena Jovanović, viša kustosica Grčko-helenističke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu, jedna od autorica izložbe i istoimene publikacije
Povezivanjem udžbeničkih znanja iz područja arheologije, konzervacije-restauracije, povijesti i povijesti umjetnosti s prirodoznanstvenim analitičkim metodama, postiže se u današnje vrijeme čitav spektar novih perspektiva i saznanja o predmetima kulturne baštine i o materijalima od kojih su napravljeni. Studente se nastojalo uputiti na što širu primjenu prirodnih znanosti u kulturnoj baštini te prezentirati neke primjere na kojima je Odsjek za konzervaciju-restauraciju radio u recentno vrijeme. Povezivanjem kolega s različitih institucija te interpretacijom njihovih aktualnih projekata nastojalo se studentima obaju sveučilišta, zadarskog i splitskog, približiti interdisciplinaran pristup. Program su osmislile i organizirale doc. art. dr. sc. Miona Miliša, pročelnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, i pred. dr. sc. Katarina Batur, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.  
Ciljevi