11. studenog 2019.

Natječaj za mobilnosti izvan CEEPUS mreža za ljetni semestar ak. god. 2019./2020.

Otvoren je natječaj za mobilnosti izvan CEEPUS mreža – freemover mobilnost za ljetni semestar tekuće akademske godine. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU): poveznica Na CEEPUS freemover natječaj mogu se prijaviti i studenti i nastavnici. Mobilnost se može ostvariti na bilo kojem visokom učilištu iz zemalja potpisnica CEEPUS-a: Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U CEEPUS-u studentska mobilnost ne mora biti semestralna već može biti i kratka – svega mjesec dana, no nužno je da predstavlja smislenu cjelinu (rad u laboratoriju, trening, terenska nastava, pisanje završnog rada). Nastavno osoblje može ostvariti više CEEPUS mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Osnovne značajke CEEPUS freemover prijava:
  • Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na ona visoka učilišta koja su dio neke CEEPUS mreže. Studente upućujemo na pretraživače studijskih programa po ustanovama koji postoje u različitim zemljama – Study in + ime države primateljice.
  • Freemover prijava ima nešto slabiji izgled da bude potvrđena, budući da freemoveri koriste kvote koje mreže nisu potrošile na dva prethodna natječaja, no sve ovisi o tome koja je odabrana zemlja primateljica. Najmanja šansa za pozitivan ishod freemover prijava je u Austriji, koja raspolaže s vrlo malo slobodnih mjeseci za freemover mobilnosti.
  • Budući da je moguće istovremeno podnijeti više freemover prijava, svim zainteresiranima za mobilnost u Austriji preporučamo da ozbiljno razmotre podnošenje druge prijave za neku drugu CEEPUS zemlju. Pozitivne povratne informacije primamo od studenata koji su ostvarili mobilnost u susjednoj Sloveniji, Poljskoj, Češka je povisila stipendije od 1. siječnja 2020.
  • Freemover prijave nominira Nacionalni ured za CEEPUS, no njihovu kvalitetu provjerava strani ured za CEEPUS, koji je i ključan za njihovo odobrenje.
  • Kriteriji za odobrenje freemover prijava razlikuju se od zemlje od zemlje. Osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže te o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu. Dobro sročena motivacija u prijavi (zašto baš to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU, gramatička ispravnost) je ključna! Studenti bi se trebali ozbiljno pozabaviti time što će napisati u polju freemover prijave koje se odnosi na motivaciju.
  • Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju: dva pisma preporuke matičnog visokog učilišta te jedno prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info). Nastavno osoblje dužno je pribaviti prihvatno pismo za freemovere (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info). Za Austriju se dokumentacija učitava u sustav CEEPUS-a tek po prolazu u drugi krug natječaja.
  • Freemover stipendisti dobivaju isti iznos stipendije kao mrežni stipendisti.
Za sva dodatna pitanja obratite se na: ceepus@mobilnost.hr
Ciljevi